Занимливости

Капка-по-капка

Лесно е да се игнорираат големи проблеми кога директно не нè засегаат. Пример за тоа е наводнувањето на земјоделските површини. Далеку најразвиени системи за наводнување и разумно користење на водата ги има на Блискиот Исток. Со оглед на тоа што регионот се наоѓа во пустина и е тешко да се најде било каков извор на вода, […]повеќе »

Мекорот

Секогаш е полесно да се зборува отколку да се докажува на дело. Но, има и такви кои навистина прават неверојатни достигнувања во околности во кои нема место за било какви грешки и успеваат да го направат светот подобро место за живеење. Факт е дека мораме да ги користиме нашите ресурси на што е можно попаметен начин […]повеќе »

Еврејските гробишта во Битола/Монастир

Еврејските гробишта во Битола/Монастир „Дом на живите” (Беит Хаим), беа основани во 1497 година, само пет години по нивното протерување од Шпанија. Ова се едни од најстарите, ако не и најстари, еврејски гробишта на Балканот. Тие беа користени повеќе од 400 години од страна на еврејското население во Битола. Во текот на Првата светска војна, […]повеќе »

Иновации: Со 3 кубици дрва цела зима

Иноваторот од Пирот Јовица Перишиќ конструирал специјален камин на цврсто гориво, кој што троши значително помалку гориво. Конкретно, направената печка троши од 30 – 50% помалку огревно дрво, но во исто време го намалува загадувањето кое што се јавува во текот на горењето на дрвото. Според иноваторот, наместо класичниот чад кој што се јавува во текот […]повеќе »

Ајфеловата кула и енергетската ефикасност

Амбициозниот проект за реконструкција на Ајфеловата кула кој е започнат во 2012 г. од архитектонското студио Moatti-Riviere покрај делот кој ја опфаќа целосната реконструкција на објектот, има за цел да го претвори првиот кат од Ајфеловата кула во дел во кој ќе ги користи алтернативните извори на енергија од соларната енергија и од енергијатa на […]повеќе »

Урбана соларна фарма

Дизајнерот Michael Jantzen е проектант на иновативното  решение за самоодржлива урбана соларна фарма за производство на храна. Истата е наменета за урбани средини и единствен извор на енергија е соларната. Целата конструкција има цилиндричен облик, а материјалот од кој е изработена е целосно од челик. Во внатрешноста се наоѓа базен со вода во кој се одгледуваат риби, […]повеќе »

Пасивни куќи

Пасивната куќа е најнов стандард во градежништвото кој овозможува енергетска ефикасност, удобност, економска исплатливост, лесно достапен, а истовремено е и еколошки одржлив. Passivhaus /пасивната куќа не претставува бренд туку концепт на конструкција која може да се примени од страна на било кој инвеститор. Овој концепт на куќа даде многу позитивни резултати во праксата со самото […]повеќе »

Програма за енергетска ефикасност за Западен Балкан

Македонските приватни субјекти, јавни институции и општини може да аплицираат за новата кредитна линија во износ од 75 милиони евра во рамки на регионалната Програма за енергетска ефикасност за Западен Балкан (WEBSEFF) на ...повеќе »

Еколошка бензиска пумпа - Helios House

Ова е БП Хелиос куќа. Таа е еко-пријателска бензинска пумпа која продава бензин, но истовремено и ја образува јавноста за еколошките прашања. Вода: Хелиос куќата ги надминува тековните еколошки стандарди за собирање на самото место, филтрација и дистрибуција на вода. Покривот собира дождовна вода за наводнување, дождот и водата на самото место се филтрираат со цел […]повеќе »

Реката Драгор

Градбата на камените брегови ("ѕидови" според битолската терминологија) и регулирањето на водотекот оди во етапи и трае со децении. За османската власт од XIX век, која валијатските објекти беше ги лоцирала околу Драгорот, кротењето и регулирањето стана една од примарните задачи...повеќе »