Може и вака

Капка-по-капка

Лесно е да се игнорираат големи проблеми кога директно не нè засегаат. Пример за тоа е наводнувањето на земјоделските површини. Далеку најразвиени системи за наводнување и разумно користење на водата ги има на Блискиот Исток. Со оглед на тоа што регионот се наоѓа во пустина и е тешко да се најде било каков извор на вода, […]повеќе »

Мекорот

Секогаш е полесно да се зборува отколку да се докажува на дело. Но, има и такви кои навистина прават неверојатни достигнувања во околности во кои нема место за било какви грешки и успеваат да го направат светот подобро место за живеење. Факт е дека мораме да ги користиме нашите ресурси на што е можно попаметен начин […]повеќе »

Ајфеловата кула и енергетската ефикасност

Амбициозниот проект за реконструкција на Ајфеловата кула кој е започнат во 2012 г. од архитектонското студио Moatti-Riviere покрај делот кој ја опфаќа целосната реконструкција на објектот, има за цел да го претвори првиот кат од Ајфеловата кула во дел во кој ќе ги користи алтернативните извори на енергија од соларната енергија и од енергијатa на […]повеќе »

Урбана соларна фарма

Дизајнерот Michael Jantzen е проектант на иновативното  решение за самоодржлива урбана соларна фарма за производство на храна. Истата е наменета за урбани средини и единствен извор на енергија е соларната. Целата конструкција има цилиндричен облик, а материјалот од кој е изработена е целосно од челик. Во внатрешноста се наоѓа базен со вода во кој се одгледуваат риби, […]повеќе »

Пасивни куќи

Пасивната куќа е најнов стандард во градежништвото кој овозможува енергетска ефикасност, удобност, економска исплатливост, лесно достапен, а истовремено е и еколошки одржлив. Passivhaus /пасивната куќа не претставува бренд туку концепт на конструкција која може да се примени од страна на било кој инвеститор. Овој концепт на куќа даде многу позитивни резултати во праксата со самото […]повеќе »

Older Entries »