Category Archives: Настани

На 16.12.2015 г. во Домот на културата во Битола се одржи изложба наречена Македонско око на Израел и Израелско око на Македонија. Како што самиот наслов кажува, тоа беше изложба на фотографии направени од двајца професионални фотографи од Македонија и Израел. Целта беше да сликаат моменти и места во земјите од нивна гледна точка, без никакви инструкции, со цел да ја прикажат вистинската слика на земјите кои ги посетиле, односно како тие ја гледаат со сопствените очи.

Изложбата беше посетенDSCF4611(1)а од многу јавни личности, и беше дел од настаните кои ги посетија младите амбасадори од младинската организација Бнеи Акива и последователно продолжение на активностите поврзани со проектот Меморијален парк на Евреите од Битола – Монастир. Самото тоа значи дека изложбата ја посетија градоначалникот на Битола д-р. Владимир Талески, амбасадорот Н.Е. Дан Оријан, членовите на АРХАМ, сите останати посетители од Израел, и многу други. Во рамките на изложбата хор испеа традиционални македонски битолски песни, а како одговор младинците од Бнеи Акива имаа подготвено своја изведба на традиционални израелски мелодии.

Студеното време не беше пречка за официјалното отпочнување на проектот Меморијален парк на Евреите во Битола – Монастир кое беше проследено со многу ентузијазам и надеж за создавање на место со кое Битола би се гордеела во иднина, кое би било вистинска атракција и магнет за туристите во иднина, но и приказ на opening ceremony1големата почит која овој град ја има кон своите минати жители од Израел. Свечената церемонија ја отвори координаторот на проектот – Марија Герас Дочовска од АРХАМ, а потоа свои говори одржаа министерката за култура на Реп. Македонија Елизабета Канческа-Милеска, министерот Џери Наумоф, Н.Е. амбасадорот Дан Оријан, градоначалникот на Битола др. Владимир Талески, претседателката на Еврејската заедница во Р. Македонија Берта Романо-Николиќ и Шели Леви Друмер од Бар Илан Универзитетот од Тел Авив. Меѓу присутните на настанот беа и многу други јавни личности, како и група млади луѓе од младинската организација Бнеи Акива од Израел. После свечените говори беше глopening ceremony3авниот момент кој официјално го означи почетокот на проектот, засадувањето на 5 магнолии и уште 50 дрвца долж источниот ѕид на гробиштата.

„Ова е посебен ден за мене и за нашите два народи. Она што го започнавме пред неколку месеци , го продолжуваме сега, да создадеме коалиција меѓу двата народи“, рече амбасадорот Оријан.

Самиот проект предвидува расчистување, реставрирање и зачувување на Еврејските гробишта и создавање на модерен парк кој би вклучил и современа технологија со што би бил место за посетители, место за одмор и уживање за граѓаните на Битола, како и показател на урбан развој преку одржливи решенија донесени од една од најнапредните земји во светот – Израел.

 

Преземено од ТВ Орбис

 

Преземено од ТВ Тера

 

memorandum za sorabotka slika1 prezemena od republika.mkНа 16.12.2015 г. беше потпишано проширување на Меморандумот за соработка склучен меѓу општина Битола, амбасадорот Н.Е. Дан Оријан и АРХАМ – иницијаторот на целокупната идеја, и тоа симболично, во детската градинка Естреја Овадија Мара. Со потпишувањето на овој договор кон проектот и официјално се приклучија Еврејската заедница во Македонија и Фондот на холокаустот на Евреите. Важноста на настанот најдобро ја докажува присуството на личности како Мати Грунберг – уметник со светско реноме кој меѓу другото работел gradinka2и на албумите на Џон Ленон, неговата сопруга, брачниот пар Голдшмит – светски познати продуценти кои добија задача од израелското Министерство за надворшени работи да снимаат документарен филм за оваа приказна, преку 25 членови од најголемата младинска организација во Израел Бнеи Акива, претставници од Универзитетот Бар Илан од Тел Авив и многу други. Во чест на овој настан беше организирана и мала приредба со која дечињата од градинката ги воодушевија присутните, додека пак амбасадорот Оријан со големо задоволство донираше книги од израелски автори за библиотеката на градинката.

 

НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА
ЗА ЕНЕРГЕТСКАТА ЕФИКАСНОСТ КАЈ ГРАДБИТЕ 2014

Битола, 10/11 Јуни

НАЦИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ КАЈ ГРАДБИТЕ ќе се одржи во Битола, на 10 и 11 Јуни 2014 г. во организација на Здружението за одржлив урбан развој АРХАМ од Битола

Целта на оваа конференција е да ги промовира инженерските, економските и правните постапки за унапредување на енергетската ефикасност кај градбите.

На конференцијата ќе земат учество инженери вклучени во проектантската постапка, научната јавност, институциите надлежни за спроведување на енергетските политики и заштита на животната средина, корисниците на јавните објекти, како и професионалните организации и граѓански здуженија кои се залагаат за енергетската ефикасност.

Се очекува оваа Конференција да влијае врз јавната свест за неопходноста од унапредување на енергетската ефикасност, да ги стимулира инженерските истражувања во оваа област, да ги оцени државните и месните законодавности поврзани со енергетската ефикасност и да ги објасни можностите за финансиски и фискални олеснувања за изградба или реконструкција на градби од висока енергетска класа.

За постигнување на овие резултати ќе бидат одржани 6 пленарни сесии и ќе бидат промовирани Пелагонискиот Регионален Центар за енергетска ефикасносност и новиот Водич за енергетска ефикасност.

Конференцијата е дел од меѓународниот проект УНАПРЕДУВАЊЕ НА ЕНЕРГЕТСКАТА ЕФИКАСНОСТ КАЈ ГРАДБИТЕ И ЗАШТИТА НА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА, кој се спроведува под финансиско покровителство на Европската Унија, а во рамките на Програмата за прекугранична соработка Македонија-Грција (2007-2013).

ЗА ЕНЕРГЕТСКАТА ЕФИКАСНОСТ КАЈ ГРАДБИТЕ 2014

Битола, 10-11 Јуни 2014

прочитај повеќе