Category Archives: Новости

1.Саем за Здраво Градење и Штедење на Електрична Енергија Виена, 12-15 февруари 2015 год.

Изминатава зима АРХАМ беше дел од BAUEN & ENERGIE WIEN, саем за здраво градење, реновирање, безбедност, објекти со бањи, финансирање и штедење на електрична енергија. 

Главната цел на овој саем се најновите достигнувања и пронајдоци во областа на заштита на животната средина и климатските промени. Претставува многу популарен годишен собир на трговски експерти и потрошувачи кои имаат намера да градат нови домови и/или издатоци користејќи ги најдобрите и најновите материјали и системи кои индустријата ги нуди.

Околу 550 изложувачи даваат детални совети лице-в-лице во врска со градежни материјали, прозорци и врати, модерни монтажни куќички, финансирање, технологии за греење и апарати во домаќинството, објекти со бањи, како и енергетска ефикасност.

Bauen & Energie Wien е настан кој дава експертски совети за тековните проекти за изградба и реновирање во источниот дел на Австрија и околните области надвор од државата.

 

2. „Паметно Градење за Паметни градови”, 10-11 јуни 2015 год., Виена

После тоа, во јуни нашиот тим учествуваше во конференцијата ПАМЕТНО ГРАДЕЊЕ ЗА ПАМЕТНИ ГРАДОВИ во Виена.

Причината зошто се приклучивме кон овој настан беше да научиме повеќе за најновите австриски технологии и познавања во областа на одржливо градење, обновување, згуснување и пренамена, пронаоѓање на нови деловни партнери и меѓународно проширување, запознавање со новите пазари, поттикнување на прекугранични соработки итн.

И саемот и конференцијата беа успешни настани за нашето здружение преку кои се здобивме со обемни информации и значително знаење кои во иднина ќе ни помогнат за остварување на нашите цели.

Лесно е да се игнорираат големи проблеми кога директно не нè засегаат. Пример за тоа е наводнувањето на земјоделските површини.

Далеку најразвиени системи за наводнување и разумно користење на водата ги има на Блискиот Исток. Со оглед на тоа што регионот се наоѓа во пустина и е тешко да се најде било каков извор на вода, не е ни чудно што таму се наоѓа и најсофистицираната технологија за водоснабдување. Поради својата универзалност, технологијата најде примена и на нашите простори, како што е на пример системот капка по капка кој е широко применет во Република Македонија.

Примитивни верзии на системот капка по капка биле користени уште во антиката. Модерната верзија на системот започна да се развива во 1860 година во Германија каде што истражувачите почнаа да експериментираат со подземни глинени цевки во систем во кој добиваа и наводнување и одводнување. Понатамошниот развој на овој систем се случи во дваесеттите години на минатиот век кога за прв пат беа пуштени во употреба. Пластичните цевки во овој систем прв ги употреби Ханис Тил. Употребата на пластичен емитер за прв пат беше развиена во Израел од страна на Симича Блас и неговиот син Јешајаху. Наместо водата да излегува преку мали отвори кои лесно се затнувале, таа излегувала од поголеми отвори и со помош на емитерот се намалува брзината на водата при излезот. Првиот ваков систем бил поставен во 1959г.  од страна на Блас кој подоцна во 1964 г. стапува во партнерство со Кибуц Хацерим и заедно ја создаваат компанијата за наводнување Нетафим. Заедно го развија и патентираа привиот практичен надземен емитер за системот капка по капка.

Новите трендови во оваа технологија вклучуваат и системи кои се подземни и се поставуваат пред да биде засадена по
вршината со земјоделски култури и системот се чисти со различни препарати. Исто така се наоѓаат и системи со сензори кои ја мерат влажноста на почвата и така се знае колку вода за наводнување ќе биде потребна.

Самиот систем доведе до револуција во наводнувањето на земјоделските површини поради неколку причини. Прво копањето на бразди е целосно непотребно, едноставно саDripirrigationмо се поставува системот и потоа се одржува. Второ со овој систем се задржуваат сите хранливи состојки на почвата бидејќи капалките се концентрираат околу корените на растенијата и затоа искористеноста на хранливите материи е поголема.  Исто така не мора повеќе да се рамнат површините бидејќи системот може да си прилагоди на површината, а се намалува и ерозијата и растот на тревките во самото поле.

Во Република Македонија преку програмите за Рурален развој и Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, се дава финансиска поддршка на земјоделците кои сакаат да воведат ваков систем на своите земјоделски површини. За да можата да се добијат овие финансиски фондови мора да се исполнуваат услови. 30 до 60 дена од денот на пријавување, програмите ги објавуваат земјоделците кои ги исполнуваат условите за финансиска поддршка и истите се исплатени околу 6 месеци по пријавувањето. Земјоделците обично добиваат 50% финансиска поддршка за своите трошоци.

Системот капка по капка се докажа како еден од најдобрите начини за наводнување на земјоделските површини и неговата практичност и искористеноста во голем дел од светот се карактеристиките што го прават толку уникатен овој систем.

Третото издание на Балканската колонија на ракотворци беше отворено со изложбата на светски познатиот пејзажист Руслан Сергеев од Израел. Траеше пет дена за време на кои ракотворци од Балканот и пошироко имаа можност да ја прикажат нивната страст кон рачната работа.

Scultura-insetto-gigante-designer-Ruslan-Sergeev-street-artРуслан Сергеев е Евреин со руско потекло. Дипломирал дизајн на Академијата на уметности и дизајн во Минск, Белорусија. Познат е по неговите пејзажни мозаични скулптури кои ги има над 90, а со негови дела се уредени и 9 уникатни паркови на скулптурата. Во Македонија е за прв пат и неговата посета е само потврда  на 20 годишниот  развој на дипломатските односи меѓу Македонија и Израел.

За време на неговиот престој во Битола во рамки на колонијата тој одржи мастер клас со студенти. Тие имаа можност подобро да се запознаат со овој уметник и воедно да научат нешто повеќе за мозаичната техника. Изработија и мала скулптура на рис како симбол на градот Битола.

Во рецензиите Сергеев го споредуваат соruslan sergeev sculpture Антонио Гауди, кој што ја одбележа и архитектонски ја промени Барселона, а овој израелски уметник тоа го направи со Израел. Направен е и план за изработка на 15-20 метарска скулптура на рис која би го украсила градот со нешто грандиозно, а воедно би била прва негова скулптура на Балканот. Доколку се помине одредена постапка и се договорат сите детали рисот ќе се изложи на јавно место и ќе биде атракција како за децата така и за возрасните.

 

 

Интервјуто е преземено од ТВ Орбис.

Од 13-ти до 15-ти октомври 2015 г. во Израел ќе се одржи „Саем и Конференција за Водни Технологии и Управување со Животната Средина” ВАТЕК 2015 на која членовите на АРХАМ ќе земат активно учество.

ВАТЕК Израел се одржува на секои две години со времетраење од три дена. Претставува одлична можност да се слушнат и сретнат многубројни компании од областа на Вода, Енергија и Животна средина кои се во потрага по партнери, инвестиции и професионални услуги со цел понатамошен развој на своите компании. ВАТЕК Израел секогаш привлекува илјадници специјалисти од областа на вода и отпадни води од целиот свет.

Screen-Shot-2013-02-19-at-2.13.32-PMИзраел веќе подолго време игра важна улога во полето на чисти технологии, еволуирајќи од земја со ограничени природни ресурси во значаен протагонист на глобално ниво во рамките на одржливоста. Искористувајќи ја домашната високо квалификувана работна рака и огромното искуство во индустријата на врвни технологии, државата разви сопствена индустрија составена од преку 400 компании посветени исклучиво на развивање технологии за одржлива вода, енергија и животна средина.

Специфичните побарувачки за вода на Израел помогнаа во создавањето на многу значајни придонеси:

  • Неколку од најголемите светски погони за отсолување на вода преку повратна осмоза се наоѓаат во Израел (најпознати се Сорек и Хадара)
  • Светски лидер во искористување на рециклирана вода (преку 80% од земјоделската потрошувачка)
  • Еден од најнапредните системи за прочистување и пречистување на отпадни води
  • Единствен обединувачки начин на управување со различни извори на вода
  • Изградба, раководење и одржување на единствениот од неговиот вид Национален пренесувач на вода
  • Напредни решенија за подобар квалитет на водата и нејзина безбедна употреба
  • Напредни решенија за безбедноста на водата во татковината

 

Израелска седмицpapillonа на водата

„Поради потребата за соочување со тешките и неповолни климатски и географски услови и поддржан од претприемачката култура, Израел се претвори во уникатен светски центар за решавање на проблеми поврзани со водата. Еден од најголемите предизвици поврзани со водата на светско ниво е намалувањето на притисокот врз природните извори на вода, како и други извори, кои се последица на брзиот раст на населението, климатските промени и зголемената индустрицка активност. Јасно е дека во денешно време напредните технологии се клучот за поефикасно искористување на природните ресурси (вода, почва, енергија и материјали). Проценето е дека новите технологии и проникливите решенија во однос на водата ќе придонесат за обезбедување на речиси 2/3 од дополнителните количини на неопходна вода во наредните децении.

Со здружување на израелските и меѓународните деловни вршители, инженери за искористување на водата, политички носители на одлуки и водечки истражувачи, ВАТЕК 2015 се очекува да биде врвна изложба на највисоките технологии и решенија од Израел и од целиот свет.”

исечок од Писмото за добредојде на претседателот на ВАТЕК 2015

 

Ова е надворешната врска до официјалната интернет страница: www.watec-israel.com

На 17-ти август беше потпишан Меморандум за реконструкција и заштита на еврејските гробишта во Битола меѓу амбасадорот на Израел во Македонија Н.Е. Дан Ориан, градоначалникот на Битола д-р Владимир Талески и Маријана Стефановски од Здружението за одржлив урбан развој АРХАМ од Битола.

Со потпишувањето на меморандумот еврејските гробишта во Битола ќе бидат претворени во мемоFOTO-MEMORANDUM-18-AVGUSTријален парк и со тоа оттргнати од т.н. ерозија на времето, ќе се заштитат и ќе се преземат мерки и активности за подигнување на свеста за значењето на овој објект споменик со голема културно историска вредност. Се предвидува создавање платформа за проширување на партнерите во овој проект со релевантни национални и меѓународни институции и меѓународна промоција на овој историски простор, со што ќе се придонесе во зајакнувањето на пријателството, соработката и меѓусебното разбирање помеѓу македонскиот и израелскиот народ. На еврејските гробишта ќе им биде обезбедена дополнителна грижа и заштита на просторот, ќе биде изградена посебна алеа и ќе бидат засадени дрва, исто толку колку што некогаш во Битола имало еврејски семејства.

„Меморандумот или декларацијата е многу важна бидејќи таа мотивира да работиме заеднички, институционално здружени, за да не забораваме на минатото во Битола. Нашиот единствен пат и планови се врзани со иднината, со желба во Битола да донесеме многу туристи за да ги погледнат и да прочитаат за сведоштвата од минатото. Со овој документ ја испланиравме нашата идна соработка не заборавајќи го минатото и ќе ги придвижуваме нештата бидејќи даваме нов импулс на нашата соработка” – посочи амбасадорот Ориан.

Договорот беше потпишан во битолскиот НУ Завод и Музеј после што следеше отворање на изложба на тема „Еве Сум“ – Израелските предели во илустрациите на детските книги од 1948 до 2014 година од страна на израелската илустраторка Лиора Гросман.

Видеото е преземено од ТВ Тера.

Студентите од економските и техничките факултети ќе се натпреваруваат во изработка на бизнис план со посебен осврт на енергетска ефикасност. На конкурсот што ќе биде објавен од денеска ќе можат да учествуваат сите студенти од техничките и економските факултети од било која студиска година. Студентите ќе можат да се пријават за учество во форма на тимови од минимум две и максимум шест лица.

Доставените решенија од страна на студентите ќе ги разгледува стручна комисија. Најдобрите три проекти ќе бидат наградени со парични награди во вредност од 30.000, 18.000 и 9.000 денари.

Натпреварот за изработка на најдобар бизнис план е дел од активностите во рамките на Платформата за енергетска ефикасност што ја организираат ЕВН и Министерството за економија.

„Како енергетска компанија ние работиме интензивно на примената на енергетската ефикасност, особено во реалниот сектор. Но, за да имаме поголема практична примена неопходна е едукација, особено кај најмладите кои во иднина ќе бидат носители на развојот во економијата. Затоа овој натпревар е важен, бидејќи ќе отвори една нова димензија на размислување која треба да стане редовна пракса во следниот период“, изјави Вернер Хенгст, претседател на Управниот одбор на ЕВН Македонија.
За реализација на натпреварот за најдобар бизнис план, се вклучија тимот на Енергетска азбука и студентските организации IAESTE и AIESEC кои ќе дадат техничка и логистичка поддршка за реализација на овој проект. Сите заинтересирани студенти ќе може да аплицираат за учество во една од двете студентски организации или на интернет страницата www.energetskaazbuka.mk. За пријавените студенти ќе се организира и кратка обука од стручно лице за критериумите за изработка на бизнис планот.

Министерството за економија и ЕВН Македонија минатата година започнаа со „Платформата за Енергетска ефикасност“ минатата година, а целта беше подигнување на свеста и примената на енергетска ефикасност пред се во реалниот сектор. Во рамките на оваа платформа се одржа едукативна работилница за медиумите и за компаниите. Според последните податоци над 30% од компаниите веќе применуваат енергетски ефикасни технологии. Дел од оваа платформа е и едукативната емисија „Енергетска азбука“. Платформата за енергетска ефикасност беше позитивно оценета и во извештајот на Европската комисија за Македонија, во која беше нотирано дека на полето на енергетската ефикасност направен е сериозен напредок.

Извор: ЕВН Македонија

Програма за енергетска ефикасност за Западен Балкан (WeBSEFF) која работи под  Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) се покажа како навистина успешен проект за развој на енергетската ефикасност на земјите од Западен Балкан.

Првата етапа на проектот траеше од 2009 до 2013 година, пришто беа искористени 59 милиони евра за проекти поврзани со енергетска ефикасност, а резултираа со драстично намалување на CO2 емисиите еквивалентно на одземање на 77000 автомобили на гошно ниво и намалена потрошувачка на енергија.

Со оглед на успехот на првата етапа, WEBSEFF одлучи да спроведе и втора програма во која од октомври 2013 година пушти нова кредитна линија од 75 милиони евра кои ќе можат да ги искористат компаниите, јавните институции и општините во Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија и Македонија.

Програмата можи да обезбеди до 2000000 евра за приватните бизниси и до 2500000 евра за општините. За да се обезбедат овие фондови постојат одредени предуслови. Во случај да се модернизира технологијата која се користи, мора да се гарантира дека потрошувачката или емисиите ќе бидат намалени за најмалку 20%. Доколку станува збор за инвестирање во објекти, тогаш мора да се гарантира најмалку 30% енергетска ефикасност. Висината на грантовите за бизнисите е 5-10%, а 10-15% за општините.

Партнер банките се: Raiffeisen Bank, UniCredit Bank од БиХ, Zagrebacka Banka, Erste Bank, PBZ од Хрватска, Banca Intesa, Komercijalna Banka од Србија, Охридска Банка, NLB Тутунска Банка од Македонија.

Според информациите на интернет страницата на WeBSEFF, во Македонија се искористени околу 11 милиони евра од инвестициските фондови. Најчеста причина за искористување на овие фондови се проекти за енергетса ефикасност и обновлива енергија. Најголем број на овие фондови се искористени во Скопје.

Извори:

http://www.webseff.com/index.php?lang=en