Новости

1. Саем и 2. конференции во Виена

1.Саем за Здраво Градење и Штедење на Електрична Енергија Виена, 12-15 февруари 2015 год. Изминатава зима АРХАМ беше дел од BAUEN & ENERGIE WIEN, саем за здраво градење, реновирање, безбедност, објекти со бањи, финансирање и штедење на електрична енергија.  Главната цел на овој саем се најновите достигнувања и пронајдоци во областа на заштита на животната средина […]

0 comments

Капка-по-капка

Лесно е да се игнорираат големи проблеми кога директно не нè засегаат. Пример за тоа е наводнувањето на земјоделските површини. Далеку најразвиени системи за наводнување и разумно користење на водата ги има на Блискиот Исток. Со оглед на тоа што регионот се наоѓа во пустина и е тешко да се најде било каков извор на вода, […]

0 comments

Колонија на Ракотворци Битола 2015 – Руслан Сергеев

Третото издание на Балканската колонија на ракотворци беше отворено со изложбата на светски познатиот пејзажист Руслан Сергеев од Израел. Траеше пет дена за време на кои ракотворци од Балканот и пошироко имаа можност да ја прикажат нивната страст кон рачната работа. Руслан Сергеев е Евреин со руско потекло. Дипломирал дизајн на Академијата на уметности и […]

0 comments

Саем и Конференција за Водни Технологии и Управување со Животната Средина

Од 13-ти до 15-ти октомври 2015 г. во Израел ќе се одржи „Саем и Конференција за Водни Технологии и Управување со Животната Средина” ВАТЕК 2015 на која членовите на АРХАМ ќе земат активно учество. ВАТЕК Израел се одржува на секои две години со времетраење од три дена. Претставува одлична можност да се слушнат и сретнат […]

0 comments

Меморандум за соработка

На 17-ти август беше потпишан Меморандум за реконструкција и заштита на еврејските гробишта во Битола меѓу амбасадорот на Израел во Македонија Н.Е. Дан Ориан, градоначалникот на Битола д-р Владимир Талески и Маријана Стефановски од Здружението за одржлив урбан развој АРХАМ од Битола. Со потпишувањето на меморандумот еврејските гробишта во Битола ќе бидат претворени во меморијален парк и […]

0 comments

Бизнис план натпревар во рамки на Платформата за енергетска ефикасност

Студентите од економските и техничките факултети ќе се натпреваруваат во изработка на бизнис план со посебен осврт на енергетска ефикасност. На конкурсот што ќе биде објавен …

0 comments

Програма за енергетска ефикасност за Западен Балкан

Македонските приватни субјекти, јавни институции и општини може да аплицираат за новата кредитна линија во износ од 75 милиони евра во рамки на регионалната Програма за енергетска ефикасност за Западен Балкан (WEBSEFF) на …

0 comments