Колонија на Ракотворци Битола 2015 – Руслан Сергеев

Третото издание на Балканската колонија на ракотворци беше отворено со изложбата на светски познатиот пејзажист Руслан Сергеев од Израел. Траеше пет дена за време на кои ракотворци од Балканот и пошироко имаа можност да ја прикажат нивната страст кон рачната работа.

Scultura-insetto-gigante-designer-Ruslan-Sergeev-street-artРуслан Сергеев е Евреин со руско потекло. Дипломирал дизајн на Академијата на уметности и дизајн во Минск, Белорусија. Познат е по неговите пејзажни мозаични скулптури кои ги има над 90, а со негови дела се уредени и 9 уникатни паркови на скулптурата. Во Македонија е за прв пат и неговата посета е само потврда  на 20 годишниот  развој на дипломатските односи меѓу Македонија и Израел.

За време на неговиот престој во Битола во рамки на колонијата тој одржи мастер клас со студенти. Тие имаа можност подобро да се запознаат со овој уметник и воедно да научат нешто повеќе за мозаичната техника. Изработија и мала скулптура на рис како симбол на градот Битола.

Во рецензиите Сергеев го споредуваат соruslan sergeev sculpture Антонио Гауди, кој што ја одбележа и архитектонски ја промени Барселона, а овој израелски уметник тоа го направи со Израел. Направен е и план за изработка на 15-20 метарска скулптура на рис која би го украсила градот со нешто грандиозно, а воедно би била прва негова скулптура на Балканот. Доколку се помине одредена постапка и се договорат сите детали рисот ќе се изложи на јавно место и ќе биде атракција како за децата така и за возрасните.

Интервјуто е преземено од ТВ Орбис.