Третото издание на Балканската колонија на ракотворци беше отворено со изложбата на светски познатиот пејзажист Руслан Сергеев од Израел. Траеше пет дена за време на кои ракотворци од Балканот и пошироко имаа можност да ја прикажат нивната страст кон рачната работа.

Scultura-insetto-gigante-designer-Ruslan-Sergeev-street-artРуслан Сергеев е Евреин со руско потекло. Дипломирал дизајн на Академијата на уметности и дизајн во Минск, Белорусија. Познат е по неговите пејзажни мозаични скулптури кои ги има над 90, а со негови дела се уредени и 9 уникатни паркови на скулптурата. Во Македонија е за прв пат и неговата посета е само потврда  на 20 годишниот  развој на дипломатските односи меѓу Македонија и Израел.

За време на неговиот престој во Битола во рамки на колонијата тој одржи мастер клас со студенти. Тие имаа можност подобро да се запознаат со овој уметник и воедно да научат нешто повеќе за мозаичната техника. Изработија и мала скулптура на рис како симбол на градот Битола.

Во рецензиите Сергеев го споредуваат соruslan sergeev sculpture Антонио Гауди, кој што ја одбележа и архитектонски ја промени Барселона, а овој израелски уметник тоа го направи со Израел. Направен е и план за изработка на 15-20 метарска скулптура на рис која би го украсила градот со нешто грандиозно, а воедно би била прва негова скулптура на Балканот. Доколку се помине одредена постапка и се договорат сите детали рисот ќе се изложи на јавно место и ќе биде атракција како за децата така и за возрасните.

 

 

Интервјуто е преземено од ТВ Орбис.